Listopad to ostatni miesiąc, kiedy można podziwiać jeszcze jesienne barwy. Wbrew pozorom to dobra pora na prace w ogrodzie – podpowiadamy, jakie.
Jesień w ogrodzie
Jesienią z drzew coraz intensywniej opadają liście, a przymrozki są coraz częstsze. To pora, aby kończyć już prace z przygotowywaniem ogrodu na zimę. Należy też odpowiednio zabezpieczyć i schować narzędzia. Jakie prace ogrodnicze czekają nas jeszcze w listopadzie?
W listopadzie w ogrodzie przeważa wilgoć – zwykle jest chłodne powietrze, dokuczają też częste przymrozki. Od listopada słońce wschodzi wcześnie, około godziny 06.30, a zachodzi już po godz. 16.00. Robi się wtedy ciemno, a dzień znacznie się skraca – trwa około 9,5 godziny, a na początku grudnia jedynie 8 godzin. Znacznie wpływa to nasze funkcjonowanie, ale i prace ogrodnicze.
Wieją silne wiatry i pada deszcz, a zatem z drzew liściastych opadają ostatnie liście. Ptaki również szykują się do odlotu na zimę. W zasadzie przyroda jest już gotowa zapaść w sen zimowy w połowie miesiąca. Listopad to również zakończenie okresu wegetacyjnego roślin. Można co prawda spotkać nasiona na jakichś pojedynczych sosnach czy świerkach, a owoce na niektórych krzewach ozdobnych (jak np. jarzębina), ale to rzadkość.
Czas, abyśmy i my przygotowali się na nadejście zimy. Trzeba już zakończyć zbiory w sadzie, a także sprawdzić, czy na drzewach nie ma np. gniazd szkodników czy śladów chorób. Trzeba zebrać i usunąć zgniłe owoce i liście – najlepiej je zakopać albo spalić. Ich pozostawienie podnosi ryzyko zarażenia roślin chorobami.
Jednak jesień to również pora na zbiory warzyw korzeniowych oraz jarmużu. Warto wiedzieć, że po lekkim przemarznięciu jarmuż nawet lepiej smakuje – po zerwaniu nie należy jednak długo go przechowywać. Również szparagi rozpoczynają już sezon zimowy. Aby nie dopuścić do rozwoju infekcji, warto przyciąć łodygi tuż nad ziemią. Trzeba oczywiście poczekać, aż uschną. Jesienią, właśnie w listopadzie, można też posiać warzywa takie, jak pietruszka, marchew, co przyspieszy zbiory wiosną.
Gdy już usuniemy wszelkie roślinne resztki, możemy walczyć z innymi chorobami. Jesienne opryski to bardzo ważny i podstawowy zabieg stosowany w o tej porze roku. Warto o tym pamiętać, aby drzewa owocowe były odpowiednio przygotowane do zimy. Najważniejsze do wykonania opryski to parch jabłoni, parch gruszy, kędzierzawość liści brzoskwiń, popularny mączniak, przędziorek owocowy itd.
Warto też osłonić drzewa przed zimnem i szkodnikami – dobra jest folia. Troskliwej opieki wymagają m.in. morele, brzoskwinie, orzech włoski. Pamiętajmy również o zabezpieczeniu roślin sadowniczych przed mrozem. Przede wszystkim tych które niedawno posadziliśmy. Szczególnej troski wymagają brzoskwinie, morele, orzech włoski itd. Części, które są nad ziemią, to nie wszystko – pamiętajmy także o korzeniach. Resztki zaś wart wykorzystać na kompost, a glebę przekopać. Jeśli jeszcze nie nastały mrozy, można też zastosować nawozy mineralne.
(KKw.fot.AKuptsova/pixabay)