Dynię sieje się do gruntu już w drugiej połowie maja – warto poznać jej odmiany i zapewnić jej odpowiednie warunki. Ma niezwykle wszechstronne zastosowanie i pozwala na eksperymenty w kuchni!
Wszechstronne zastosowanie dyni
Co ważne, uprawa dyni jest łatwa, a zatem to dobre warzywo na początek przygody z własnym ogródkiem warzywnym. Ma wiele składników odżywczych, a także cenne pestki, które warto ususzyć. Jeśli chcemy uprawiać także inne warzywa z tej rodziny, np. cukinię, kabaczki, ogórki, patisony, melony czy arbuzy, najlepiej posiać je w dużej odległości od dyni.
Kiedy siać dynię?
Trzeba pamiętać, że dynia rośnie szybko i może osiągać imponującą wagę. Aby jednak mogła z powodzeniem rosnąć, trzeba zapewnić jej dobre warunki – nawet nieduży przymrozek może ją zniszczyć, więc warto chronić ją osłonkami. Z tego też powodu maj jest odpowiednią porą na siew tego warzywa – warto poczekać, aż minie tzw. Zimna Zośka przypadająca na 15 maja. Jeśli pogoda nie jest odpowiednia, lepiej poczekać do czerwca – dynia to wyjątkowo ciepłolubna roślina.
Warzywo ciepłolubne
Głębokość rozsiewu wynosić powinna ok. 2-3 cm, a ziemia powinna być żyzna, zasilona obornikiem lub kompostem, co zwiększy szanse na uzyskanie dorodnych warzyw. Dynia kiełkuje w temperaturze ok. 24 stopni, ale można też ten proces przyspieszyć – wystarczy wcześniej, czyli przed posianiem, namoczyć jej nasiona w wodzie.
Każda sztuka wymaga co najmniej metra kwadratowego powierzchni, aby mogła swobodnie rosnąć. Jeśli wolimy mniejsze dynie, warto je przycinać, a nie urosną wtedy tak olbrzymie. Można też zasiać je wcześniej, w kwietniu, ale w doniczkach. W jednej zasiejmy po 1-2 nasiona. Taką rozsadę w maju należy ostrożnie przenieść do gruntu, koniecznie w miejscu dobrze nasłonecznionym.
Aby rozwijała się bez kłopotów, trzeba ją regularnie podlewać. Kiedy owoce będą rozmiarów piłki tenisowej, można skrócić jej pędy. Od momentu posadzenia, pierwsze sztuki nadają się do zbioru już po około 20 dniach.
Gatunki dyni
Dynia występuje w licznych odmianach – jest w czym wybierać! Najpopularniejszych jest kilka gatunków, m.in. Hokkaido, piżmowa, makaronowa, prowansalska, muszkatołowa, niebieska, biała, figolistna, olbrzymia itd. Każda wyróżnia się nieco innym kolorem i przeznaczeniem.
Najczęściej wybierana jest Hokkaido, doskonała m.in. na zupy, ale i do pieczenia. Siew jest podobny, niezależnie do wybranego gatunku. Plony mogą być obfite, ale dynię dobrze się przechowuje – nawet przez kilka miesięcy.
Najsmaczniejsze są te w pełni dojrzałe – słodkie i aromatyczne, idealne do wykorzystywania w kuchni. Ich właściwości znane są od lat – zawierają sporo potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, a także są świetnym źródłem karotenu i błonnika. Z kolei pestki dyni dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, dynia to warzywo lekkostrawne i niskokaloryczne – idealne dla osób na diecie oraz dla dzieci.
Dynia jako ozdoba
Nie każda dynia jest jadalna, ale można ją wykorzystać jako dekorację, np. ogrodu czy kuchni. Dynia ozdobna ma twardą skórkę i jest odporna na uszkodzenia i przechowywanie. Przetrwa w mieszkaniu nawet cały rok, mimo że może nieco zmienić ubarwienie.
Lena.k, foto: Alexas_Fotos / Pixabay