stragan

Dlaczego warzywa i owoce są tak drogie?

Drogie warzywa i owoce zaskakują wysokimi cenami coraz bardziej. Według ekspertów w najbliższych tygodniach powinno być nieco taniej, ale ceny pozostaną wysokie w porównaniu do poprzednich lat. Z czego to wynika?

Pietruszka, ziemniaki, cebula, fasolka szparagowa, czereśnie, maliny, jagody, jabłka czy truskawki to tylko wybrane produkty, które są obecnie znacznie droższe niż przed rokiem – zarówno w sklepach spożywczych, jak i na miejskich targowiskach, na których ceny nigdy nie były wysokie. Wzrost cen można zaobserwować też w przypadku cebuli, marchwi itd. Główny powód to warunki klimatyczne na czele z suszą. 

Już wiosną panowały trudne warunki do uprawy warzyw i owoców. Najpierw była susza, następnie niespodziewane przymrozki, aż w końcu deszcze. Lato jest z kolei wyjątkowo upalne i suche, co też nie sprzyja ich rozwojowi. 

Ceny będą się powoli stabilizować, ale nie oczekujmy dużych obniżek – na razie z tygodnia na tydzień jest coraz drożej. Przykładowo – kilogram pietruszki kosztuje około 13-15 zł, czyli więcej niż np. za uznawane za rarytas szparagi!

Wyjątkowo niekorzystne warunki pogodowe – susze i upały, powodzie i silne wiatry – wpłynęły na mniejszą ilość produktów na rynku, co wiąże się ze wzrostem cen. Co więcej, trzeba też pamiętać, że producenci owoców i warzyw, rolnicy i sadownicy, muszą też ponosić większe koszty produkcji, pracy, paliwa (transportu), energii elektrycznej itd.

Ewelina, foto: jarmoluk/ pixabay